Апитерапия

апитерапия

 

Апитерапия се нарича лечение чрез пчелни продукти. Те са не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.

Благодарение на съдържащите се в пчелния восък етерични масла и витамини, той намира широко приложение при лекуване на рани и екземи, изгаряния, простудни и ревматични заболявания. Част от активните вещества на восъка се резорбират от кожата. От друга страна той извлича през кожата от тъканите токсични и разпадни продукти.

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства. Много важно свойство на прополиса е, че не унищожава нормалната чревна флора, а убива болестотворните микроорганизми, като не създава резистентност (устойчивост спрямо антибиотици) у тях. Заедно с етеричните масла се осъществява антимикробния ефект. Той се дължи на Р-кумариновата киселина, кофеиновата киселина, пиноцембрина, бензоената киселина. Освен това прополисът има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Той регенерира клетките и намалява болката. Прополисът, освен смола, восък, етерични масла и цветен прашец, съдържа и активни съставки като витамин А, В и С, аминокиселини и минерали, които дават много добри резултати при отслабналия имунитет, респираторните инфекции и кожните болести. Индентифицирани са 75 вещества, от която най-важна е групата на флавоноидите, притежаваща силно изразен фармакологичен и биологичен ефект. Прополисът намира все по-широко признание в медицината най-вече за противомикробните си, противовъзпалителни, антитоксични и болкоуспокояващи свойства.

Флавоноидите му влияят укрепващо на капилярните стени като намаляват тяхната чупливост. Вътрешно приеман, стимулира имунната защита на организма. Доказано е, че прополисът потиска развитието на туморните и раковите клетки. Служи за дезинфекция на рани, като едновременно ускорява процеса на зарастването. Успешно лекува херпес, грип, възпаления на венците, езика, лигавицата на устната кухина, гърлото, сливиците. Обогатеният с прополис мед се препоръчва при язви и туберкулоза.

Добри резултати са получени при лекуване на невродермит, придружен със сърбеж, наранявания, инфектирани и трудно зарастващи рани, изгаряния, гинекологични заболявания, тромбофлебит. Установено е, че прополисът има защитно действие спрямо йонизиращите лечения.

И едно от най-важните му качества – липсата на каквато и да е токсичност, дори е установено антитоксичното му действие. Съчетаното лечение с прополис и антибиотици повишава ефекта им. Например антимикробната активност на пеницилина, стрептомицина, тетрациклина и др. става няколкократно по-висока. Не са редки случаите, когато пчелният клей оказва лечебно действие там, където други средства не са повлияли на заболяването. Важно предимство на прополисовите препарати е и това, че дълго време те не губят антимикробните и лечебните си свойства.

Leave a Reply

UA-50439231-2