Въпроси

Въпроси

Какви са предимствата да се пазарува онлайн от Нас?

Безплатна доставка в цялата страна при поръчки над 61 лева и до 1 кг;

– Получаване на заявката до 48 часа;

– Възможност за контакт с нас по телефона всеки ден от 9.00 до 19.00 часа, и на нашата електронна поща и контактна форма 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и получаване на отговор в рамките на деня;

– Абсолютно безопасен начини на плащане чрез наложен платеж и PayPal;

– Възможност за фиксиран час за доставка (заплаща се допълнително според тарифата на куриерските фирми.

– Разнос до Вашата врата независимо на кой етаж живеете;

– Система от отстъпки и индивидуални промоции за нашите лоялни клиенти;

– Възможност да върнете всеки артикул в рамките на 14 работни дни.

Какви отстъпки се ползват в онлайн магазина?

За всяка своя покупка или активност, нашите регистрирани клиенти натрупват оборот, с което могат да получат допълнителна отстъпка от редовната цена на любимите си продукти. С тях могат да спечелят съответните нива в Програма Лоялен клиент. Отстъпките не важат за продукти с промоционална цена, но от тях също ще се натрупва оборот.

Как да платя своята поръчка?

Заплаща се на куриера, приносител на поръчката Ви при нейната доставка (наложен платеж).

Избирайки да плащате през системата на PayPal, заплащането се прави в момента на поръчката.

Какъв е срокът за доставка?

Срокът за доставка е oт 1 до 5 работни дни. Ако Вашата поръчка не може да бъде изпълнена в тези срокове поради независещи от е Лек причини, ще бъдете своевременно уведомени по и-мейл или по телефона за срока на закъснението.

Какви са предимствата на доставка с куриер?

Ще разполагате с точна информация за пътуващата към Вас пратка – номер на товарителница, тегло на пратката, дължима сума за доставка и обявена сума за наложен платеж, които следва да бъдат заплатени от Вас. В изпратения до Вас и-мейл/ SMS ще присъства и информация за доставката – кога и къде ще бъде доставена, както и възможност за проследяване движението на самата пратка чрез предоставения линк за това.

Колко струва доставката?

Безплатна доставка – при поръчки над 61 лева и до 1 кг.

В останалите случаи цената е по тарифа на куриера

Може ли поръчката да бъде доставена на адрес, различен от този, който е въведен при регистрация?

Да, системата дава възможност да въведете адрес на доставка, различен от адреса на Вашата регистрация.

Мога ли да заменя даден продукт, който съм закупил?

Може да се откажете от покупка на даден продукт в срок от 14 работни дни, считано от датата на неговото получаване. В случай на отказ и съглacнo чл. 50, aл. 1 oт ЗЗΠ, пoтpeбитeлят имa пpaвo дa ce oтĸaжe oт дoгoвopa oт paзcтoяниe, бeз дa пocoчвa пpичинa, бeз дa дължи oбeзщeтeниe или нeycтoйĸa и бeз дa зaплaщa ĸaĸвитo и дa e paзxoди, c изĸлючeниe нa:

1) дoпълнитeлнитe paзxoди зa дocтaвĸa нa cтoĸитe, ĸoгaтo пoтpeбитeлят изpичнo e избpaл нaчин нa дocтaвянe нa cтoĸитe, paзличeн oт нaй-eвтиния вид cтaндapтнa дocтaвĸa, пpeдлaгaнa oт тъpгoвeцa и;
2) paзxoдитe зa вpъщaнe нa cтoĸитe.

Срокът за връщане на продукта е 14 дни. Върнатите от потребителя продукти трябва да бъдат съхранени по начин, който не е нарушил тяхното качество и безопасност! Продуктът трябва да бъде върнат в количество, не по-малко от 2/3 от първоначалното съдържание на опаковката и със съпровождащата го документация, включително етикета и оригиналната опаковка. Стоките трябва да бъдат върнати в тяхното първоначално състояние, опаковката, в която нормално се предлагат в търговската мрежа.
Адрес на връщане гр. София, Офис Еконт „Аксаков“ ЗА СМЕТКА на потребителя.

Мога ли да променям поръчката си, след като я направя?

Ако желаете да промените поръчката си, моля, свържете се с нас чрез контактната форма на сайта (контакт). Задължително е да въведете номера на поръчката. Същият можете да намерите във Вашия профил, секция „Поръчки“.

Задължителна ли е регистрацията, за да може да се пазарува от онлайн магазина?

Регистрацията е препоръчителна, но НЕ задължителна. Регистрация можете да направите и след като изберете продуктите си (по време на изпращане на поръчката). Нерегистрирани клиенти не могат да се възползват от промоцията Програма Лоялен клиент.

Мога ли да закупя продукт, който не е наличен?

Ако имате желание да закупите продукт, който не е наличен, моля свържете се с нас чрез контактната форма

Leave a Reply

UA-50439231-2