Желатин

желатин

Желатин е прост белтък, получаващ се при частична хидролиза на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Желатинът доставя в организма общо 18 аминокиселини (9 от които незаменими), необходими за синтез на колаген. Колагенът съдържа аминокиселините глицин, глутамин, хидроксилизин и хидроксипропин, последните две от които на практика не се съдържат в нито един друг източник на белтъчини.  Желатинът съдържа още фосфор, калций и сяра. Желатинът е полезен за хора с чупливи кости, зарежда организма с енергия за пълноценна жизнена дейност.

Желатин укрепва клетките и вътрешните влакна. Той съдържа две аминокиселини – пролин и хидроксипролин. Те и двете имат положителен ефект върху съединителната тъкан. Желатинът също така е способен да стимулира растежа на съединителната тъкан и удивително възстановява увредените стави. Желатинът спомага за снижаването и елиминирането на болките в гърба и сковаността на врата. Той е особено полезен за хората, които прекарват дълги часове пред компютъра.

Желатин се използва и като мощно средство при коксартроза.

Желатин е лесно разтворим в топла вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Известен е в традиционните култури като храна, която успокоява цялата храносмилателна система. Желатин образува фин слой върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин го предпазва от всички възможни стресори на храносмилателния процес. Желатинът е същински еликсир при ставни болки. Този невероятен желиращ агент притежава уникалната способност да успокоява болковия симптом при ред проблеми, причинени от намалена костна плътност и подвижност на ставата като коксартроза, остеопороза и гоноратроза.

КУПИ ТУК

Ползи от консумация на желатин:

  • Облекчава състоянието на ставите при хора, страдащи от артрит. Подновява синовиалната течност в ставите и подпомага възстановяването и изграждането на хрущялната тъкан, отслабена поради износване и претоварване;
  • Повишава плътността на костите при хора, страдащи от остеопороза. Колагенът придава на костите едновременно здравина и еластичност;
  • Желатинът позволява на храната да се движи много лесно през храносмилателната система, което на свой ред подобрява храносмилането.
  • Желатинът подпомага работата на сърцето;
  • Желатинът подобрява метаболизма;
  • Желатинът подмага черния дроб да отстранява токсините от организма;
  • Желатинът подобрява умствените способности;
  • Желатинът подхранва и поддържа растежа на косата и ноктите;
  • Желатинът подобрява еластичността на кожата, намалява бръчките в резултат от стареене и ускорява зарастването на белези и рани.

Аминокиселинен състав на желатин

– глицин 21%
– пролин 12%
– хидроксипролин 12%,
– глутаминова киселина 10%
– аланин 9%,
– аргинин 8%
– аспартамова киселина 6%,
– лизин 4%
– серин 4%
– левцин 3%,
– варин 2%
– фенилаланин 2%
– треонин 2%
– изолевцин 1%
– хидроксилизин 1%
– метионин и хистидин <1% и тирозин <0,5%.

Стойностите варират, особено онези с по-малко съдържание, в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.

 

 

 

 

ТОВА Е ЛЕК

Leave a Reply

UA-50439231-2